Biobased bouwen

De trend naar klimaatneutraal bouwen heeft de deuren geopend voor biobased bouwmaterialen. Maar wat is biobased bouwen?

Wat betekent biobased?

Biobased is gebruikmaken van materialen die in de natuur gegroeid zijn. Bijvoorbeeld hout, riet, schelpen of schimmels. Maar ook restmaterialen van in de natuur gegroeide producten zoals rijstvlies, houtsnippers of zaagsel. Deze restmaterialen geperst tot bijvoorbeeld platen of gebruikt als isolatiemateriaal. Rijstvlies laat zich bijvoorbeeld goed gebruiken als basismateriaal voor resysta, een houtvervanger die recyclebaar is.

Waarom Biobased bouwen?

Onze grondstoffen raken langzaam op. Van de olievoorraad is nog slechts 25% over en de houtkap zorgt voor ontbossing in verschillende landen. Om onze planeet leefbaar te houden moeten we dus o.a. naar verantwoorder en minder vervuilend bouwen kijken.

De Nederlandse regering heeft het streven om rond 2050 alleen nog circulair te bouwen, dus zonder winning van nieuwe grondstoffen. Gelukkig zien we al steeds meer biobased producten terugkomen in de bouw. Een product als resysta past daar heel goed bij. Cirqlar made of Resysta wordt vaak gebruikt als gevelbekleding, straatmeubilair en vlonders voor terrassen.