Steeds meer bedrijven en particulieren zien de waarde in van biobased bouwen, een bouwmethode die heel wat voordelen biedt op verschillende vlakken. Duurzaamheid is troef tegenwoordig, en dat maakt biobased bouwen nu juist zo populair.

Maar wat is bio-based bouwen precies, en hoe kan een materiaal als Resysta bijdragen aan deze manier van bouwen? Voor een antwoord op al deze vragen, lees snel verder!

Wat is biobased bouwen?

Bio-based bouwen, of circulair bouwen is eigenlijk een manier van bouwen waarbij vooral natuurlijke materialen gebruikt worden. Daarbij gaat men bij een gebouw dat op deze manier ontworpen is ook bepaalde natuurlijke structuren, processen en methodes nabootsen of toepassen.

Naast het feit dat men bij deze bouwtechniek vooral gebruikt maakt van natuurlijke materialen, zoals hout, zijn ook andere materialen erg populair. Denk maar aan biofoam, kruislaaghout of Resysta. Dergelijke materialen bieden tal van belangrijke voordelen op verschillende vlakken!

Het toepassen van Resysta en andere bouwmaterialen in bio-based bouwen

Biobased bouwen is op verschillende manieren toe te passen, zoals bijvoorbeeld bij skeletbouw in grootschalige projecten. Het gaat hierbij vooral om houten skeletbouw, maar ook bijvoorbeeld systeem houtbouw. Goede voorbeelden hiervan zijn bouwconcepten die over een kant-en-klaar aanbod beschikken voor bepaalde houten elementen.

Een goed voorbeeld van biobased materialen is Resysta, een uiterst duurzaam product dat enkel voordelen met zich meebrengt op het vlak van levensduur, kwaliteit en isolatie. Ook andere mogelijkheden, zoals wol of bamboe, zijn erg populair. Kurk en karton zijn eveneens biobases producten die bruikbaar zijn voor in de bouw, maar dan wel in iets beperktere mate.

De voordelen van Biobased bouwen met Resysta

Resysta behoort ongetwijfeld tot de meest duurzame materialen, en daarom hoort het thuis op het lijstje met biobased producten voor deze manier van bouwen. Wat zijn nu de belangrijkste voordelen van Resysta en gelijkaardige materialen?

  1. CO2 opslaan met bouwmateriaal
    Ten eerste slaan biobased materialen CO2 op, de stof die bomen en planten opnemen uit de atmosfeer om te groeien. Alle vormen van vegetatie houden CO2 vervolgens vast, tot ze worden beschadigd of verbrand.

    Aangezien CO2 vaak heel lang opgeslagen blijft, en dat kan tot wel 100 jaar zijn, is het gebruik van deze materialen erg interessant op het vlak van duurzaamheid. Het verlaagt de berekende milieu-fotoprint immers drastisch!

  2. Recycleerbare materialen met korte cycli
    Vervolgens is een materiaal als Resysta interessant omdat het een recycleerbaar materiaal is dat een korte cyclus heeft. Dit houdt in dat deze materialen snel herbruikbaar zijn voor circulair bouwen, maar dat wel voor lange tijd zijn.

    Biobased materialen zijn immers vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen, met een cyclus van ongeveer 10 jaar. Dit geeft de bouwsector de mogelijkheid om een oneindige bron van materialen te produceren, mits het beheer van deze cyclus geoptimaliseerd is en zorgvuldig uitgevoerd wordt!

  3. Reststromen gebruiken
    Vervolgens is Resysta een goede investering als bouwmateriaal aangezien er gebruik wordt gemaakt van reststromen van land-, bos- en tuinbouw. Andere goede voorbeelden hiervan zijn vlas, stro, hennep en zelfs paprikastengels. Door materialen te gebruiken die in de eerste plaats al aanwezig waren, draagt u bij aan het behoud van het milieu en is er geen sprake van extra afvalstoffen.

Gebruik Resysta en andere biobased materialen

Bio-based bouwen is de manier van bouwen van de toekomst, en dat is te danken aan de vele voordelen van deze werkwijze. Materialen als Resysta dragen bij aan het milieu, zijn een minder grote belasting voor de uitputbare hoeveelheid grondstoffen en zijn daarbij op verschillende manieren toepasbaar.

Architecten en aannemers die niet alleen bouwprojecten van kwaliteit willen afleveren, maar dat ook op een duurzame manier willen doen, doen met Resysta en andere bio-based materialen dus zeker een goede investering. Neem contact op voor meer informatie over bio-based bouwen met Resysta!